Damaszkusz kurzus Szegeden

A Damaszkusz kurzus Szent Pál, a nemzetek apostolának evangéliumát mutatja be. Pál így hivatkozik arra, amit hirdet: „az én evangéliumom” (2Tim 2,8) – mintha különleges lenne, mintha rá, csak Pálra lenne jellemző.

Pál megváltozott

Mi volt tehát Pál, a legnagyobb hatású apostol, evangéliuma?

Ez a kurzus célja: Megismerni Szent Pál evangéliumát élete és tanítása tükrében.

Szent Pál nem beszél a saját megtéréséről, hanem megvilágosodásnak és kinyilatkoztatásnak nevezi. Az evangélium, amit hirdet az, amit megtapasztalt Damaszkuszban: megváltozott a képe Istenről, a bűnről, a megfeszített Jézusról, az üdvösségről, az emberről, és önmagáról is. Egy olyan hit- és gondolkodásbeli változást élt meg, amelyben ezen elemek egyszerre, egymást segítve változtak és értek össze a „kegyelem evangéliumává”. E változás öt egyszerre történő és egymással összefüggő elemét mutatja be a kurzus, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen mi magunk is átessünk és így a keresztény hitünk sziklává szilárduljon.

A kurzuson találkozhatunk az öreg Pállal, aki visszatekint életére, főként a damaszkuszi kinyilatkoztatásra és találkozni fogunk egy volt farizeustársával, aki vádolja Pált, mert elhagyta a törvényt, a farizeusi biztonságot... Kettejük viaskodásában tárul fel Pál apostol evangéliumának ragyogó és átütő volta, amit így mer hitvallásában összefoglalni:

Számomra az élet Krisztus és a halál nyereség.
Fil 1,21

Tanúságtétel: 

„Sikeresen elengedtem néhány ágat, amelybe eddig kapaszkodtam: olyan viselkedési formákat, amellyekkel az volt a célom, hogy felhívjam magamra a figyelmet, esetleg mások szimpátiáját kivívni, beleszólni mindenbe, mások kioktatása… Nekem is megváltoztak a cselekedeteim, de nem azért mert máshogy akarok cselekedni vagy mert visszafogom magam vagy nagy lett az önuralmam. Már nem vagyok farizeus, hogy így gondolkodjam.” (Farkas Zsoltné Nagy Mariann)

„Rájöttem, hogy tényleg az hitelesíti a hitem alapjainak szilárdságát, hogy ha megváltozik az istenképem, akkor szükségszerűen máshogy gondolkodom a bűnről, az üdvösség eléréséről, önmagamról is. Ezek tényleg összefüggnek: ha egy változik, akkor mind változik.” (Gyuris Gellért)

Jézus

Letölthető szórólap: 

A kurzus nyomtatható meghívója PDF formátumban.

Kurzusigazgató: 

Gyuris Gellért

Koordinátor: 

Ferenc Fábiánné Terike

Team további tagjai: 

A kurzust a szegedi iskolaközösség tartja vendég előadók segítségével.

Kezdés: 

2010. november 26., péntek 17.00 –

Befejezés: 

2010. november 28., vasárnap 19.00 –

Helyszín: 

A Szeged-Tarjánvárosi Római Katolikus plébánia közösségi háza:

Apor Vilmos Közösségi Ház
6723 Szeged, Iglói utca 1.

Szállás: 

A kurzus helybélieknek bejárós (de lehetőségük van benn aludni úgy, amint a távolról érkezőknek).

Távolról érkezőknek szállást a Közösségi Házban ingyenesen tudunk biztosítani. Hálózsákot hozz magaddal!

Hozzájárulás: 

5 000 Ft, ami tartalmazza a kurzus technikai költségeit, valamint a napi háromszori étkezést.

Jelentkezés és kapcsolat: 

Jelentkezni a jelentkezési oldalon leírtaknak megfelelően lehet.

Postai jelentkezés esetén a jelentkezési lapot erre a címre kérjük küldeni:

Ferenc Fábiánné Terike
Szeged, Acél utca 7/A

Kérjük, add meg e-mail címedet és telefonszámodat. Visszajelzést ugyanis e-mailben vagy telefonon adunk arról, hogy tudunk-e fogadni a kurzuson. Ha visszajelzés nem érkezik hozzád, érdeklődj a határidő utáni napokban!

További információ:

Ferenc Fábiánné Terike
+3630 358 85 36
tera001 kukac t-online.hu
Szeged, Acél utca 7/A

Jelentkezési határidő: 

2010. november 21., vasárnap

Jelentkezési lap: 

Letölthető a honlapról.

Iktatószám/Azonosító: 

HU-10-43

Együttműködő szervezetek: 

Gyertek, kövessük Jézust!

A kurzus a Szeged-Tarjánvárosi Római Katolikus plébániával létrejött „Gyertek, kövessük Jézust!” nevű képzési program részeként kerül megrendezésre. A kurzuson a plébánia tagjai élveznek előnyt, de mások számára is nyitott!

A programmal azt tűztük ki célul, hogy megtanulunk evangelizálni. Tavaly a Fülöp, az Emmausz, a János kurzusokkal leraktuk az alapokat: legyünk Krisztus tanúi és tanítványai. Idén elkezdünk evangelizálni: A Damaszkusz kurzusban felfedezzük a Pál által hirdetett evangéliumot. A Jézus kurzusban arra szegezzük a szemünket, aki maga az evangélium és a legnagyobb evangelizátor. A Pál kurzusban összefoglaljuk a kérügmát és hogy konkértan mit jelent hirdetni.

A 2010-2011-es programok plakátja.

  • Jóbel

Hozzászólások