Evangelizáció egy katolikus iskolában...

Kedves Testvérek!

Mi az -szerintetek-, amivel meg lehet ma szólítani egy katolikus iskolába járó gyermeket. Fiúk, lányok, kisiskolások, felsősök és gimnazisták 18 éves korig bezárólag. Mi az, amire úgymond "vevők" és mi az amit nem szabad megemlíteni? A célunk az, hogy megimerjék ezek a gyermekek az Élő Istent, az újjászülető Egyházban. Természetesen a Szent Lélek segítségével. Ti mit tartanátok fontosnak egy ilyen iskolai evangelizáció alkalmával. Dicsőítés - dicsőítő zene? Tanítás? Felhívás közös imára? Felhívás megtérésre?

Nagyon kíváncsian várom hozzászólásaitokat!

Pax!

ZoliTesó from Szeged

Fórumok: 

  • zoliteso

Tavasszal kaptam egy meghí

Tavasszal kaptam egy meghívást a helyi katolikus általános iskolába, ahol kb. 50 ötödikes általános iskolást tereltek a meghívó tanárok össze egy terembe.
A diákok először azt sem tudták, hogy mire föl - legalábbis úgy tűnt - terelték össze őket.
Próbáltam olyan énekeket elővenni, amik őket is bevonták. Nem sok idő kellet amíg feloldódtak, hiszen maguk is részeseivé válltak az alkalomnak.
Táncoltunk, énekeltünk stb.

Az tuti, hogy a zene nagyon megtudja fogni a diákokat.
Emellet még a másik leghatékonyabbnak a tanúságtételeket tartom.

Úgy érzem minden más csak ezek után fog tudni hatékonyan működni.

u.i.: sajnos egyházi iskoláinkba - tiszt. a kiv.-nek - eléggé benyomult a világ szelleme.

"u.i.: sajnos egyházi i

"u.i.: sajnos egyházi iskoláinkba - tiszt. a kiv.-nek - eléggé benyomult a világ szelleme."

Hát ez nem könnyű dolog! Még hívő (vallásos) tanerőből is nehéz lenne pont annyit találni (nem is sikerül), amekkora a tanári kar létszáma. Igazából összemosódtak a dolgok: egyházi iskolából mára egyházi "üzemeltetésű" iskola lett. Lehet, hogy ez így túl kritikus, de van köze a valósághoz. Sokan iratják ide a gyermekeiket, mert a "ha már én nem kaptam vallásos nevelést, legalább a gyerek kapja meg" szemlélet uralkodik. Otthon persze továbbra sincs "vallásos élet", így a szegény gyermek már azt sem tudja, hogy hol igazság. Természetesen a vasárnapi mise "kötelező". Nekem, amíg nem tértem meg, felállt a szőr a hátamon, ha valaki figyelmeztetett a vasánapi mise "fontosságára", meg mondjuk a pénteki böjtökre. Szentlélekkel betöltekezve, hitben megújulva persze gyökeresen megváltozik az ember és rájön arra, mi fontos, mi nem. ...és vágya támad arra, hogy vasárnap templomba menjen az ő Urához. Na valami ilyesmit kellene a gyerkőcök szívébe beléhelyezni...

PAX! ZoliTesó

Nekem nem volt ilyen

Ezzel én is pont így vagyok. Én középsuliban mindent megcsináltam, amit ajánlatos volt egy katolikus iskolába járónak, még buzgó is voltam; csakhát emellett olyan életet éltem, ami nekem jólesett és Istent, pláne Jézust meg a Szentlelket egyáltalán nem ismertem. És minderről azt gondoltam, hogy ez így jó, meg voltam elégedve: Isten ilyen, a keresztény meg ilyen.
Sajnos én nem tudok ötletet adni, hogy mit lehet csinálni egy gyerekkel, nincs erről saját tapasztalatom, hogy nálam mi jött be...
-- Gyuris Gellért

csak ötlet

Kicsit más oldalról tapasztaltam meg a témát, és ugyanis középiskolás megtérő voltam. Ezek a srácok legjobban egymástól "evangelizálódhatnak meg", de ez közvetlenül a te problémádra nem gyógyír. Nem tudom, mennyire vagy köteles követni a hivatalos tananyagot, de az szerintem kevésnek jön be. Inkább próbálj beszélgetni velük, látszólag nem hittani kérdésekről, olyan dolgokról, ami érdekli őket. Ez alatt nem csak az élet nagy kérdéseit értem, hanem mondjuk mit gondolnak erről vagy arról a fontos témáról, és MIÉRT. Persze nem feltétlenül muszáj rögtön levezetni belőle óra végére a kérügma hat pontját. :) Lassan járj, tovább érsz! Érdekelje őket, amivel foglalkoztok órán. Ha van rá lehetőség, nézzetek együtt filmeket, azokról jót lehet beszélgetni. Nem muszáj olyat, amiről ordít, hogy a véleményüket akarod, pl. Schindler listája. Ez is jó film persze, de inkább akkor, mikor már pár hete-hónapja normálisan bekapcsolódtak az óráidba. Vagy a legjobb, ha az ő kérdéseikkel foglalkoztok. Gyakran tele a fejük berögzült szokásokkal, betanult szövegekkel, de a lényeget nem ismerik. Ez a szokásos sorrendfelcserélés: katekézissel próbálunk téríteni. Feri ötlete is nagyon jó, főleg ha mondjuk Vészbejáratot hall a rappersrác. Kicsit megszaladt a kezem a billentyűzeten, bocsi. :) Meg aztán nálunk ez jött be. Meg az, mikor láttam, hogy változott meg a maffiózó évfolyamtársam megtérése után.

Shalom!

Re: Csak ötlet

Kedves Verus!

Félreértesz. Én nem hitoktatni akarok egy katolikus oskolában. Nem is vagyok hitoktató. Ellenben evangelizálni szeretném őket valamilyen módon, felhasználva azt az Istentől kapott szolgálatomat, hogy egy dicsőítő csoport énekese és tagja lehetek.

Egyébiránt nagyon köszönöm a hozzászólásodat, mert sok mindentre rávilágít.

Az biztos, hogy ha "berontok" egy ilyen iskolába, azzal a felkiáltással, hogy mikor jöhetünk dicsőíteni, meg evangelizálni, hát összeszaladnak még a takarító nénik is, hogy mit akar ez a furcsa szerzet itt? Sajnos nem tartunk még ott, hogy ezek a szavak egy katolikus egyházi iskolában méltó helyre kerültek volna és megfelelően ismertek lennének.  (Külön lehetne erről beszélgetni, hogy az Egyházunkon belül ez hogyan áll.) Tisztelet és elismerés a kivételnek. Mert van, aki azt gondolja, hogy dicsőítésre és evangelizálásra elég annak a gyermeknek a Szentmise. Ami kötelező...

Megfordítom: megérzi, megérti egy mai általános-, középiskolás gyermek, hogy a Szentmisénkben hol a dicsőítés és hol az evangelizálás? Szerintem nem.

Csak hasonlítsd össze! Te hogyan érzed magad egy olyan misén, ami "hagyományosnak" mondható, és hogyan egy olyan misén, amely minden tekintetben hagyományosan katolikus, de a karizmatikus megújulás jegyeit is magán hordozza?

Félreértés ne essék: Nem tartom kevesebbnek a hagyományos katolikus misét a karizmatikus katolikus misénél. Egy hasonlat: Amikor egy hegyvidéki házikóban hajnalban kitárod az ablakot és beszippantod a harmatos zöld fű friss és éltető illatát, akkor elégedett lehetsz. De amikor meglátod ugyanebből az ablakból a felkelő nap első sugarát és beragyog Téged és az egész házat....ezt élem én meg egy karizmatikus misében. Egy egy plusz, egy bónusz...

Én azt gondolom, hogy muszáj "megmutatni" a mai fiataloknak ezt. Muszáj megmutatni nekik, hogy igen a Szentlélek ma is itt munkálkodik közöttünk. Azért muszáj, mert ha nem ezt tesszük, akkor a "kötelező miselátogatás" csak egy nyűg lesz, ami az érettségivel véget ér. Aztán majd persze jelentkeznek x év múlva "templomi esküvőre" a plébánián és nem fogják megérteni, hogyha a pap megkérdezi tőlük: "Miért akartok teplomban esküdni?"

Folytassuk!

PAX!

ZoliTesó

Szerintem erről a témáról

Szerintem erről a témáról nyugodtan meg lehet kérdezni kedves Titusz Páterünket, ő jobban és bővebben tudna erről infókat, tanácsokat adni, sőt e tekintetben ajánlom is őt, csak asszem pont most nem lehet elérni, merthogy elutazott. De nyugodtan kikérhetitek véleményét ebben, elég sok tapasztalata van a dologban.

     Egyébként én is egy hatéves katolikus gimibe jártam, és ez egy elég kényes dolog olyan közegben.Én legalábbis az osztálytársaim körében mindig azt tapasztaltam, hogy van egy "kezdeti fellángolás", de az csak pár napig él, aztán elhal, és nem marad meg lelki értelemben.

    Ahhoz, h a hasonló korú diákok életében ez maradandó legyen, ahhoz a Szentlélek kell, igazi ÁTTÖRÉS, mert anélkül nem ér semmit. Mi elvethetjük, meg vethetjük a magot, de sajnos az ilyen iskolákban többnyire csak rossz földbe esik vagy kövek közé. A diákok nem önszántukból mentek el abba az iskolába, hanem mert a szülők tuszkolták be őket, mondván hogy a szerzetesek majd megnevelik őket. És így bizonyos szempontból kivonják magukat a nevelés felelőssége alól, tul. kép. lemondanak a "nevelés sikeréről".- sajnos.

A zene fontos, nagyon fontos, és a zenének a stílusa sem mindegy! Álljon közel az ő stílusukhoz még ha mindenki mást is szeret. A tanuságtételt is alapelemnek tartom, mert ahogy mondani szokták: "Más "kárán" is tanul az ember".  Másrészt pedig fontos, h a diákokat is beleszervezzük a "lelkigyakorlatba", h ők is résztvevői legyenek az előadásnak. No meg nem árt néha kicsit játszva is tanítani, melyben szintén ők is részt vesznek.

Ha te elveted a magot, és megteszed a tőled telhető maximumot a cél érdekében, akkor a többit bízd a Szentlélekre, és imádkozz értük és a célért, h Isten akarata megvalósuljon.

Uram, hozz igazi áttörést a fiatalok életébe minden rosszat és hamisat elsöprő Szentlelked által!!!   Amen

Szentlélek határok nélkül!

Döbbenet...

Tesóim!

A napokban kaptam a hírt, hogy egy másik délalföldi város katolikus gimnáziumába nem engedi be az iskola vezetője a "karizmatikus" rendezvényeket...
Ennek fényében már aggodalommal tekintek arra, hogy itt Szegeden mit fog szólni hasonló próbálkozásunkra az itteni iskola vezetője.

Bennem, mint római katolikus hitben járó emberben, csak a mélységes megdöbbenés és a csodálkozás kavarog.

PAX!

ZoliTesótok

misszió

bibi Sziasztok!! 2005 május elején, egy angol közösségből( House of the Open Door ) érkezik egy missziós csapat, hírdetni az evangéliumot Magyarországon. A közösségről annyit, hogy egy angol farmon élnek kb. 20-an életközösség formájában elkötelezettek, családosok, egyedülállók,és több országba járnak evangéliumot hírdetni ill. külföldi fiatalokat fogadnak szerény otthonukba, ahol megtapasztalható az igazi közösségi élet és Isten hatalmas szeretetének ereje. Azt hiszem a májusi Tűz keretében is láthatjuk majd őket! Ha valaki szeretné hogy Iskolájába, vagy közösségébe elátogassanak, és egy hihetetlen lendülettel és hatékonysággal hírdessék Isten szeretetét, írjon nekem, és megszervezzük! www.houseoftheopendoor.org weblapon bővebb infót kaptok a közösségről! bibi

Új Katolikus Iskolák (16db.) az Egri Főegyházmegyében... 2012.ÉV

Nálam ettől a tanévtől aktuális a kérdés 3. 4. évfolyamon tanítok hittant a Gárdonyiban Miskolcon. Nem egyszerű... ez az iskola előző tanévben még állami volt, a diákok a barátaik és a tanító néni miatt maradtak itt... meg hogy ne kelljen messzire utazni. Nem mondom azt, hogy az elején nem volt vért izzasztó... Új vázlatokat írtam, csak nekik. A tapasztalatom az, hogy a gyerekek minden "didaktikus" játékra nyitottak, olyan édesek, és nagyon hálásak a játékért, meg azért is, ha előveszem a gitárt... és így imádkozunk az óra végén ( merthogymár azt is tudnak kicsit...) tanuságtételt is mondok a gyerekkoromból, vagy az uokáim életéből stb. Adventi lelkinapunk is volt a 5.-ből 8.-ból-ból többen gyóntak, lelkibeszélgettek A gond a felnőtt tanár kollégák ill. a szülők megtérésével van... Fülöp kurzus kellene a tantestületnek! Tavasszal. Istenem segíts! Két iskola tanári-szülői karából összejönne. Koós Ede atyával már beszéltem Ő az iskolabisztos a Vörösmatyban Kat. Ált.-ban...nyitott a Fülöpre Kedves Szentandrások! Mindenkit nagy szeretettel ölelek, áldott Karácsonyt kivánok! Amarilla / Miskolc