Dicsvez képzés?

Kedves Lelkesebbnél méglelkesebb (Szentlelkes!) Tesóim!

Foglalkoztat a dolog, hogy szerintetek milyen igény volna arra, hogy az Aszaf-kurzuson túlmenően megszületne az iskolában - azaz katolikus ihletésű - egy dicsőítésvezetők (és dicséretben egyéb területen szolgálók) felnevelődését elősegítő kurzus?
(A katolikust azért említettem, mert protestáns vonalon már vannak jól működő - ezt a témát boncolgató - iskolák)

Várom véleményeteket: Ferkó from Pécs City

Fórumok: 

  • levita71

Engem nagyon :-)

Na, erre én is beneveznék, mert sehonnan sem tanultam vezetni a dicsőítést, és a kezdetekkor sokszor éreztem magam rosszul dicsivezetés előtt, vagy után (közben általában jól :-). Ferkó, össze kéne fogni. Szerintem anyag és ember van elég.
Van elképzelésed már?
Ugye eredetileg az Ászáf erről szólt volna, de talán egy Ászáf II-ben megvalósulhatna.
Szóval nagyon élrdekel, ott leszek az elsőn (a résztvevők között)!
--
Gyuris Gellért

Elképzelések...

Hali Bubu!
Hát... nagyom sok minden van a szívemen, amivel szerintem érdemes lenne foglalkozni egy ilyen kurzuson.
Csak példaképpen néhány gondolat, ami már jóideje foglalkoztat rendszerezés nélkül:
  • az elhívás - és el nem hívás kényes témaköre (Istennel való személyes szembesülés)
  • a meghívott dicsőítésben szolgálók szívének felelősségteljes dicsőítőszívvé alakulása (ezen belül számos alfejezet...)
  • Bibliai alapok felkutatása: a dicsőítő szolgálatról és az abban szolgálók élete, elhívása stb...és mindezek a mi életünkre való adaptációja
  • a dicsőítő szolgálat végzésének feltételeiről, pl.:
    • a dicsőítésvezető személyes élete és szolgálata
    • a dicsőítőcsoport élete és szolgálata
És még nagyon sok minden.....a legtágabb témaköröktől egészen addig szűkítve, hogy miként használjuk a mikrofont.

A témát azért is tartom nagyon fontosnak, mert ott ahol ütős dicsőítő szolgálat áll rendelkezésre, sokkal hatékonyabb az Úrral való együttműködés.

Ferkó

Nagyon helyes és jól gondol

Nagyon helyes és jól gondoljátok a szükségességét. Én a kezdetekkor még jóformán gitározni sem tudtam, éppen csak pöntyörögtem, és az a bizonyos dicsőítő szív is híjján volt bennem. Aztán ahogy csináltam/tud, haladt előre a dolog. Tegnap írtam egy hozzászólást, de kikapcsolt a gépem, majd másodszor is elszállt. Többek között azt írtam, hogy ha kurzuson vagyok, az egyik szemem mindig a zenész kezén és a gitáron lifeg, amiből az következik, hogy egy csomó dolgot tanultam, viszont a kurzust is csak 1 szemmel sasoltam. Ennek elejét lehetne venni, ha lenne alkalom a dicsőítésben szolgálóknak beszélgetni, egymást tanítani erre s arra.

Tehát gyerünk neki. Mikor és hol lesz az első alkalom?

Adolf Tamás

Vezetőségi megbeszélés

Kedves Ferkó!
A hétvégén, vasárnap volt vezetőségi megbeszélésünk a Sütinél. Beszéltünk röviden a felvetésedről is, Laciék is terveznek ilyet, de semmi konrétumra nem jutottunk még. Lépj kapcsolatba Lacival és az Anitával.
Az érdekes, hogy olyan sokan nem írtak, hogy ők jönnének erre, pedig 114 olvasása volt a témának eddig.
-- Gyuris Gellért

Sziasztok Szentek!A kurzus en

Sziasztok Szentek!

A kurzus engem is érdekelne, sőt lelkessé tesz az ötlet, ami talán buzgóságban csúcsosodik majd ki. Én is vezetgetem a dicsőítéseket a kiscsoportban, és tudnék mesélni sok "rémtörténetet", de sok kegyelmet is megtapasztaltam. Bizony VEZETNI a dicsőítést nem könnyű, de áldássos szolgálat, csakhát kitől tanuljon az ember.A válasz Jézus, Szentlélek, és tán Dávid, de ő nincs itt hogy segítsen (mármint Dávid). Sosem tanultam dicsőítést vezetni, inkább talán azt mondhatom beleugrottam a MÉLY vízbe, és csináltam, de ez sok rosz élménnyel is megajándékozott, ami elkerülhető lett volna. Így mondhatnám, hogy a Szentlélekre hagyatkozva csinálom (ami azért nem rossz szerintem :) ). A Tamás helyzetében én is voltam, de úgy, hogy a dicsőítésvezetőn volt az egyik szemem, a kurzuson sokkal nehezebb volt résztvenni, ezért most inkább becsukom a szemem, és a kurzusra figyelek. De ezt talán itt pont fordítva kellene tennem KINYTNI és figyelni. Nagyon kell ez a kurzus, mivel elég sokan bátortalanok vagyunk, pedig mindnyájan megtapasztaltuk azt, hogy DÍCSÉRNI JÓ AZ ÚRISTENT! Ott leszek mindenképp és viszem a közi másik két prímását is. Az első sorban akarok ülni a Gellért mellett :). Gyerünk, mikor lesz már???!!!!!!!

Legyetek áldottak!

Tokodi László

Új Aratás Közösség

Sziasztok!Nagyon örülök, h

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy feljött ez a téma a dicsőítésvezetők kiképzését illetően. Az Ászáf formálódási időszakában többször felmerült bennünk, hogy külön képzést lehetne csinálni azoknak, akik vezetnek dicsőítést, vagy szolgálnak dicsőítő csoportban, és gondolkoztunk azon is, hogy ezt a kurzus keretén belül vagy új kurzus formájában vigyük végbe.

Szerintem is fontos, hogy hasonlóan a közösségvezetők, közbenjárók és más szolgálatot végzőkhöz, a dicsőítésben szolgálók is képezve legyenek. De ez nem oldható meg szerintem egy kurzussal, így, ha gondolkodunk, hosszú távra kell terveznünk, illetve, esetleg a kurzuson tanácsokat adnánk, hogy hazamenve hogyan fejlődhettek tovább (zenetanár megkeresése, imaélet, egy dicsőítés ívének megtervezése stb.)

Amit megtanultam az évek során az az, hogy a legfontosabb képzés rajtam múlik, két síkon: a személyes kapcsolatom Istennel, illetve a zenei gyakorlásom. A kettő nagyon összefügg és párhuzamosan kell fejlődjön.

Minél mélyebbre megyek Istenben, minél "szerelmesebb" a kapcsolatunk, annál beljebb tudom a tesvéreket is vinni az Ő jelenlétébe, annál inkább érzékeny vagyok a  Szentlélek vezetésére, hogy merre menjünk az ima során.  És hiszem, hogy a testvéreim is érzik ezt, hogy az az út, amelyen vezetem őket a Lélekkel kézenfogva, az egy általam már ismert ösvény, és ők sem tévednek el, ha velem tartanak.

A másik a zenei gyakorlás, amit szintén nem lehet egy kurzus alatt elsajátítani, hanem kemény munka, sok próba eredménye. Én magamtól tanultam meg gitározni, és a zenei részét a dicsőítés vezetésnek más, ügyesebb testvérektől lestem el. Sokszor éreztem gyakorlás közben, hogy majd' letörik az ujjam egy-egy F-dúr lefogásánál, ha barréban játszom, de húztam-nyúztam (hosszabb is a bal kezem mutató ujja 5 centivel a többinél... :-) 

Így elöljáróban ajánlom még a zenehallgatást. Én sokszor hallgatok zenét úgy, hogy konkrétan figyelek valamilyen hangszerre, énekszólamra, és próbálok "kihallani" ütemeket, dallamokat stb. Ez bár semmiségnek tűnik, de bennem marad, és előjön a dicsőítés vezetése során.

Ahogy Ferkó írta, tényleg vannak dicsőítő iskolák protestáns körökben (ott hangszeres képzés is van), és ismerőseim közül voltak, akik már többször is részt vettek ezeken. Jó lenne, ha nekünk katolikusoknak is lenne ilyen, de ehhez több odaszánt dicsőítésvezető kellene. Fel kell mérnünk, hányan igényelnék egy ilyenfajta képzés beindítását, és mire keresnek választ ebben a képzésban, mit szeretnének tanulni.

A téma érlelődik a vezetőségben....

Bár hosszúnak hosszú voltam, de remélem, nem kioktató: Anita

Válasz és kérelem

Márton Zoltán Én meg nem vagyok ilyen szinten, de ennek ellenére örülök, mivel sok helyen szüksévan új lelkes vezetQkre, vagy egy kis segítségre. Lenne egy problémám és egy kérésem Dunaújvárosba költözvén észrevettem városunk hiányasságait. kevés a hívQ a tmplomokban, 28000 katolikusból jó ha egy héten 300 ember megfordul a tmplomokban, s ennek 1,5%-a fiatal. Ez nem mehet így tovább, tenni kell valamit. Szeretnék alpítani egy fiatalokból álló közösséget, kezdetben csak keresztényt, mivel idefent a papok ellenzik a karizmatikus mozgalamakat, nem számíthatok sok segítségre, nem tudom felmérni, mekkora lenne az igény, mivel nem találkozok többnyire fiatalokkal, s sok falba ütközök. Ezért örülök a képzéseknek. De további SOS-re van szükségem. Valamint meg kellene próbálni itt Dunaújvárosban egy dicsöítést, talán egy Tüzet. A tanításokban az hangzott el János kurzuson, hogy az nincs rossz tanítás sem prédikáció, az az igazán rossz, ha az nem hangzik el! Isten áldása legyen rajtatok!

Dicsőség Istennek

Áldás mindenkinek aki ezt olvassa. :-) Érdekel a dolog. Lehet, hogy egy-két embert vinnék is. Szerintem az érdeklődők létszáma nagyban függ az időpontjától, és időtartamától. Amúgy biztosan van elég érdeklődő. Én egy képzési nap (kétnap) formájában tudnám elképzelni. TSz: Ágó

?

Amúgy, hogy áll jelenleg ez a dolog? Ha nem aktív, és javaslom újragondolásra. TSz: Ágó

Isten vidám arca...

Isten vidám arca jelenik meg a dicsőítés által, és ez vonz, mint egy mágnes! Nem tudsz mást csinálni, mint dicsérni Őt; egyszerűen belefeledkezel Istenbe. A dicsőítő ének és ima segít Isten jelenlétébe helyezkedni, szentírásolvasás megosztás előtt.Legalábbis nálunk a Fülöp csop.-ban. Eleinte magno kíséretében dicsőítettük, a CD-ket meg mindenki haza vihette, így megtanulták az énekeket... Kellene egy ilyen képzés!No nem ott kellene megtanulni gitározni,ott a dicsőítő szívről életformáról lehetne beszélni... Úgyhogy legyetek szíves szóljatok, ha lesz új Ászáf! Üdvösség mindenkinek!Amo

Huuu, ez nagyon jó ötlet

Szijasztok! Hát szeritem szuper lenne egy ilyen kurzus, es ha tehetem, én ott leszek, sőt segítek is, amennyit tudok benne :). Azért írtam, hogy szuper ötlet, mert a közösségünkben is lenne nagy igény rá főleg, hogy elég gyerekcipőben járunk (Kolozsvár). Ha már itt tartunk, adok néhány ötletet, amire kerestem/kerestük/keressük a válaszokat vagy problémát okoz/okozott mifelénk: - erre vagyok elhíva? - mit is kell tennem? kell az emberekre is figyelnem, amikor az totál lehangol? - hogyan őrizzem meg a lelkesedést, amikor mindenki lehangol? hogyan lelkesítsem a többieket? - a dicsőítésben van helye a bűnbánatnak? az nem a személyes imaidő része kellene legyen? - a dcsőítés rólunk is szólhat, vagy kizárólag Istenről, Akit dicsőítünk? - szükséges hangszeren tudjak játszani, ha erre vagyok elhíva? - hogyan kell működjön egy dicsőítő csoport? - a dicsőítés vezető honnan töltekezzen, amikor ő már Istennel kapcsolatba kell legyen a dicsőítés kezdete előtt? (8 óra munka után, család/kisgyerek a háznál, mikor totál szárazságot érez, mert azt hozza a munkából). Nah, diőhélyban ennyi. Várom már a fejleményeket ezzel kapcsolatban.

Üdv

Egy két kérdésre tudok neked válaszolni.(már mint azt hiszem, a Gateway Worship sokat beszélt ezekről) 1. Erre vagyok elhívva? Sokat kell imádkozni érte, de szerintem ha érzed magadban a vágyat a dicsőítésre és utána megbékélést hoz a szívedbe akkor van keresni valód ott. Személy szerint úgy gondolom hogy a dicsőítésben mindenki részt vehet, ha meg van a helye ahol a legtöbbet hozzátudja tenni és tényleg egy életstílusnak gondolja a dicsőítést. 2. Mit is kell tennem? Kell az emberekre is figyelnem, amikor az totál lehangol? hogyan őrizzem meg a lelkesedést, amikor mindenki lehangol? hogyan lelkesítsem a többieket? - a dicsőítésben van helye a bűnbánatnak? az nem a személyes imaidő része kellene legyen? Ezek azért összefüggnek valamennyire. Az hogy mit kell tenned az egyszerű, legyél nyitott a Szentlélekre és ő megmutatja mit kell tenned. Inkább az a lényeges hogy észreveszed e ezt. Szerintem az emberekkel kell foglalkozni közben, észre kell venni hogyha egy dal jobban beleviszi őket Isten jelenlétébe, ami csak úgy működik ha rájuk nézel. Be kell vonni őket, pár mondattal hogy jobban elengedjék magukat. Akár egy egy gyakorlatot csinálni velük (pl. most emeljék fel a karukat Isten felé, ezzel néha olyan gátlások tűnnek el ami nekünk már rég nincs is, vagy nem is volt, ezt tapasztaltam magamon is) Ennél rögtön képbe jön a bűnbánati dolog, mert ilyen gyakorlat lehet az is. Az hogy ennek éppen van e helye ott az dönti el hogy milyen dalokat játszotok, és honnan hova tartanak a dalok. 3. A dicsőítés rólunk is szólhat, vagy kizárólag Istenről, Akit dicsőítünk? Nem, nem szólhat rólatok. Minden szemináriumon a Gateway-esek azzal kezdték hogy elsőnek tisztázzuk le miért játszunk. A dobos azt mondta hogy nagyon sok mindent szívesen játszana a dicsőítésen de nem lehet. Ha elkezdené akkor az már nem Istenről szólna hanem a saját fényezéséről, hogy ő mire képes. Amikor gimis voltam ( Esztergomba a ferencesekhez jártam), az egyik mise előtti próbán a karvezető azt mondta nekünk nem azért kell énekelnünk szépen hogy megmutassuk milyen jók vagyunk hanem azért hogy a híveket közelebb vigyük Istenhez. Ez a lényege a dicsőítésnek is szerintem. Elsősorban arról kell szólnia hogy Istent dicsőítsük és hogy a jelenlévőket minél jobban Isten jelenlétébe vezessük. 4. szükséges hangszeren tudjak játszani, ha erre vagyok elhíva? - hogyan kell működjön egy dicsőítő csoport? - a dicsőítés vezető honnan töltekezzen, amikor ő már Istennel kapcsolatba kell legyen a dicsőítés kezdete előtt? Ezek megint összefüggnek. A Gatewayesek azt mondták, a dicsőítésvezető lehetőleg csak énekeljen és a vezetéssel foglalkozzon és az a jó ha valaki lehetőleg vagy valamilyen hangszeren játszik vagy énekel (ami sokszor nem biztos hogy lehetséges). Náluk se mindenki képzett zenész, de nem is az a lényege, hanem az hogy életébe belevigye mindenki a dicsőítést (hozzá teszem ebben nekem is van hova fejlődnöm, de próbálkozok). Az én elképzelésemben egy dicsőítő csapatnak egy közösségként kell működnie. Szervezni kell más közös programokat a dicsőítésen kívül is. Ajánlatos dicsőítés előtt imádkozni közösen a csapatnak, ez mindenkinek adhat egy kezdő löketet a dicsőítésre és vezetőnek is. Ha már valaki teljesen úgy tud tekinteni a dicsőítésre hogy az egy életstílus akkor a dicsőítés előtt is már kapcsolatban van Istennel és nem csak előtte hanem az egész életében. A kiszáradást meg úgy lehet elkerülni ( ez is a Gatewayesek tanácsa), ha időnként egy-egy ember kihagyja a szolgálatot. Sok esetben ezek az én meglátásaim, tapasztalataim, illetve a konferencián szerzett tudásom. Ha mindent úgy tudnék csinálni az életben ahogy leírtam akkor én lennék a legboldogabb. Nem tudom mikor fogod ezt olvasni, de ha elolvastad és lenne még kérdésed, amire tudom a választ ( ha tudom is az tuti nem saját magamtól tudom, a Szentlélek sok mindenben segít :) ), vagy csak egy élményt osztanál meg itt az email címem: kishangos@citromail.hu Testvéri szeretettel Papp István!

Üdv

Engem is nagyon érdekelne egy ilyen alkalom. Nálunk minden hónapban van egyszer dicsőítés és fejlődünk, de még bőven lenne hova. Ezt eddig is tudtam de május 31-én részt vettem a Gateway Worship dicsőítő konferenciáján. Sajnálom hogy külön voltak szemináriumok mert így nem tudtam bent lenni az összes előadáson. Júliusban lesz egy dicsőítő szeminárium Vácott, remélem arra is eljutok.

Dics. szem.

Itt egy link annak akit érdekel. http://vaciegyhazmegye.hu/programok/310/EGYHAZMEGYEI-DICSOITO-VEZETOKEPZO-NYARI-SZEMINARIUM.html

Dicsvez képzés

Engem is nagyon érdekel!!! A kurzusokon ismerkedtem meg a dicsőítéssel! Itthon imaóraként indultunk mert úgy gondoltam ez még jobban elindítható. Az 1 órás program a 4/4-es formát követi, de teszek bele olyan játékokat amelyek a hitünk erősítését, bibliai igazságokat célozza meg stb. A gondom nekem is az hogy még most igyekszem tanulni a dalokat, és nincs gitárosunk!!

Gateway Worship

Sziasztok! Van-e hangzó anyag (fordítással) a Gateway Worship kurzusáról? Vagy videó? Üdv! Noé Zoli, azaz ZoliTesó, Szabad-On Katolikus Dicsőítő Közösség