Isten neve: Veled vagyok

Esténként lefekvés előtt szoktam beszélgetni a 7 éves kislányommal, Hannával. Ilyenkor az élet nagy dolgairól is szoktunk diskurálni. Kérdez, én válaszolok; van, hogy én kérdezek. 

Egyik este azt találtam kérdezni tőle: „Mond Hanna, honnan tudod, hogy mi szeretünk téged?” Nem is gondoltam bele, hogy mit kérdezek, vagy hogy mi lenne a „helyes válasz”, amit tanítani akarok neki. Egyszerűen csak megkérdeztem.

Belekezdett a válaszba, de kicsit gondolkodott közben és ezt mondta: „Onnan tudom, hogy szerettek… hogy velem vagytok.” Meglepődtem; erre a válaszra egyáltalán nem számította. Első gondolatom az volt, hogy ezt meg honnan szedte, kitől hallotta? De senkitől, ez az ő válasza volt.

Mózes, amikor Isten elküldte a népéért, azon aggódott, hogy vajon mit mondjon a népnek, milyen Isten küldte őt, akivel ő a pusztán túl, a hegyekben találkozott. Ki vagy te, hogy hívnak? Isten megnyugtatta: Te csak ne aggódj, nem kell neked semmit bizonyítani majd, mert én veled megyek. Ez Isten neve: „'ehje 'aser 'ehje” – „a veled levő vagyok” (Kiv 3,14). Magyarul: a veled tartó Isten. Ez Isten neve, legjellegzetesebb tulajdonsága: Veled vagyok.

Akivel, vagy amivel sok időt töltesz, akire rászánod az életed, az időd, a figyelmed, azt szereted. Különben elhagynád, nem bírnád ki a nehézségeket. Isten is ilyen: velünk van, rád szánta az életét, a figyelmét, és ebben kitart bármilyen is vagy. Mert szeret.

  • Jóbel

Hozzászólások