Damaszkusz kurzus - a kegyelem evangéliuma Budapesten

Frissítés: 

2015. április 1.: A kurzus a gyér érdeklődés miatt elmarad. Ez nem áprilisi tréfa :).

Kép: cc Filter Forge: Old Brick Forrás: https://www.flickr.com/photos/filterforge/9245831221/in/photolist-i3BkP-5iP9oD-9NT5op-pFoxJq-4oHjB9-f62iv8-5LaHN-bgT3dX-4q14QY-nXRRAd-fxy1mH-8wLnj1-8rr32D-962q93-5ViLSm-9ChGht-fkPJST-A4WEq-bHU4oV-2dnP1-4275U2-bgTakP-9pZfpd-bsmLpb-9pZTwr-9ZxCfG-kNSe5e-csuQW9-5pwGA7-4TNPN-egc33t-4MfoNB-3UzWzj-dtARTT-e9v539-9cSTaZ-mg3VzV-9GqjL-iXvMTo-bgT4Zn-7a1y-nSSuPT-9zhFUt-5Qic6-v5aQG-846vDR-7a1p-5e6JF1-bGVXz4-EqMN9

A Damaszkusz kurzus Szent Pál, a nemzetek apostolának evangéliumát mutatja be. Pál így hivatkozik arra, amit hirdet: „az én evangéliumom” (2Tim 2,8) – mintha különleges lenne, mintha rá, csak Pálra lenne jellemző. Mi volt tehát Pál, a legnagyobb hatású apostol, evangéliuma? Ez a kurzus célja:  Megismerni Szent Pál evangéliumát élete és tanítása tükrében.

Szent Pál nem beszél a saját megtéréséről, hanem megvilágosodásnak és kinyilatkoztatásnak nevezi. Az evangélium, amelyet hirdet, az, amit megtapasztalt Damaszkuszban: megváltozott a képe Istenről, a bűnről, a megfeszített Jézusról, az üdvösségről, az emberről, és önmagáról is. Olyan hit- és gondolkodásbeli változást élt meg, amelyben ezen elemek egyszerre, egymást segítve változtak és értek össze a „kegyelem evangéliumává”. E változás öt egyszerre történő és egymással összefüggő elemét mutatja be a kurzus, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ezen mi magunk is átessünk és így a keresztény hitünk sziklává szilárduljon.

A kurzuson találkozhatunk az öreg Pállal, aki visszatekint életére, főként a damaszkuszi kinyilatkoztatásra, és találkozni fogunk egy volt farizeustársával is, aki vádolja Pált, mert elhagyta a törvényt, a farizeusi biztonságot... Kettejük viaskodásában tárul fel Pál apostol evangéliumának ragyogó és átütő volta, amit így mer hitvallásában összefoglalni:

Számomra az élet Krisztus, és a halál nyereség.

Fil 1,21

Tanúságtétel: 

„Mi is az a Damaszkusz...? Damaszkusz az, amikor találkozom az élő Jézussal, amikor úgy találkozom vele, hogy attól fogva más leszek, mint voltam. Más leszek, mert rám ragyogtatja arcát, szól hozzám és megérint olyan erővel, hogy leesem a lóról, hogy nem látok és nem hallok semmi mást, csak őt. Nem vesz ki a világból, de egy damaszkuszi pillanatra elzár a világtól, mert csak magának foglal le, mert csak velem akar lenni. Nem bírja ki enélkül, hiszen tudja, hogy nem bírom ki enélkül. Ismer, hogy képtelen vagyok elérni a jót, amelyre törekszem, ezért ő maga ragad meg damaszkuszi utamon, hogy ellenállhatatlanul átéljem szabad szeretetét: nem érdekli, milyen vagyok, csak szeret. Amikor pedig felállok és újra kinyílik a szemem, szívemben még ragyog fényessége, és bár az úton továbbra is nekem magamnak kell mennem, mégis szárnyalok, mert megtapasztaltam, hogy szeretete teljesen szabaddá tesz: nem kényszerből kell jónak lennem, hanem szabad vagyok rá, hogy jó legyek – mert ő jó. ”
(Joanovits Róbert)

„Rájöttem, hogy tényleg az hitelesíti a hitem alapjainak szilárdságát, hogy ha megváltozik az istenképem, akkor szükségszerűen máshogy gondolkodom a bűnről, az üdvösség eléréséről, önmagamról is. Ezek tényleg összefüggnek: ha egy változik, akkor mind változik.”
(Gyuris Gellért)

Kurzusigazgató: 

Gyuris Gellért

Team további tagjai: 

Majoros Ildikó, Jakab Mózes

Kezdés: 

2015. április 10., péntek 17.00 –

Befejezés: 

2015. április 12., vasárnap 18.00 –

Helyszín: 

Krisztus Király Missziós Központ

1116 Budapest, Fehérvári út 168–178 C

Szállás: 

Távolról érkezőknek 2000 Ft/fő/éj áron tudunk szállást biztosítani. Hálózsákkal 1500 Ft/fő/éj.

Hozzájárulás: 

6500 Ft, ami tartalmazza a kurzus technikai költségeit, valamint a napi háromszori étkezést.

Jelentkezés és kapcsolat: 

Jelentkezni a jelentkezési oldalon leírtaknak megfelelően lehet, vagy a kitöltött jelentkezési lap eljuttatásával a Szent András Iskola Titkárságára a Missziós Központba.

Kérjük, jelentkezz időben! Csak akkor jelentkezz, ha a kurzuson végig jelen tudsz maradni!

Kérjük, hogy telefonszámot, vagy e-mail címet mindenképpen adj meg, hogy visszajelzést tudjunk adni a kurzussal kapcsolatosan. Ha visszajelzés nem érkezik hozzád, érdeklődj a határidő utáni napokban! Ha jelentkeztél, de valami miatt mégsem tudsz részt venni, kérünk, időben jelezd!

További információ a Titkárságon: titkarsag-KUKAC-ujevangelizacio.hu

Jelentkezési határidő: 

2015. április 5., vasárnap

Jelentkezési lap: 

Letölthető a honlapról.

Hozz magaddal: 

saját Szentírást,

tollat, jegyzetfüzetet.

Iktatószám/Azonosító: 

HU-15-7
CsatolmányMéret
PDF ikon Damaszkusz kurzus szórólap582.24 KB
  • obo