Találkoztam az élő Istennel

Amióta tudom – az én két Fülöpöm Szentlélek általi indíttatása és megszólítása által –, hogy van Isten, arra vágyom, hogy az igaz, élő, személyes Istennel találkozzam örökre, ne a vágyaim, képzelgőségeim istenével, vagy más, bálvány istennel, mert az büdös, azt már szagoltam.
Én a lelkigyakorlat elején az élő Istennel közelebbi kapcsolatba kerülést kértem. A kérésem meghallgatásra került. Általatok.

Azért találkozhattam az élő Istennel, mert az elmondott tanításaitok Benne élnek.
Megtehettétek volna, hogy ki tudja hanyadik Fülöp kurzus lévén a jól bevált, összeállított tananyagot elmondjátok, kipipáljátok. De nem ez történt.

Azt, hogy élő volt a tanítás, s nem csupán egy élettelen tananyag, a színfalak mögötti mutatta meg számomra. Amikor egyikőtök tanított, a kulisszák mögött (bocsássatok meg nekem ezért, de nem tudtam nem tapasztalni) láttam, hogy a többietek szolgálta őt: hol lehajtott fejjel, imában hordozva az épp tanítót, hol könnyektől meghatódottan, hol figyelmesen hallgatva a másikat. Ha ez nem egy élő tanítás lett volna az élő Istenben, nem történt volna meg. Bárki is tanított épp, átéltétek a tanítást mindnyájan, egy szívben, egy Lélekben, Krisztusi közösségben.
S közel, elérhető közelségbe, a mi szívünkbe hoztátok Őt, akire vágyunk, úgy, hogy lehajoltatok hozzánk, kicsinyekhez. Ha ti elérhetetlen messziségű tanítóként mutattátok volna Isten irgalmas szeretetét, elérhetetlen messziségű, megfoghatatlan, személytelen lett volna az az isten is, akiről beszéltek.

Ferenc pápa nagyságát többek között ezért is méltatom annyira, s jut el mérhetetlenül sok szívbe általa Isten Igéje, mert közvetlen közelségbe hozza Istent az ő egyszerű, őszinte, igaz kopogtatásával a mi szívünkön. Maga Isten is ezt akarja. Mert Ő is ezt tette, Ő Istenségét levetkőzve hús-vér megfogható emberré vált értünk.

Istennek legyen hála értetek, követőikért!

  • roberto