A Kérügma

1995-ben érettségi után lehetőséget kaptam arra, hogy eltöltsek egy évet Németországban, egy evangelizációs iskolában. Nagyon érdekes, nagy kaland volt, a tananyag egy jobbfajta felnőtt katekézishez hasonlított, és persze nagyon sokat imádkoztunk. Emellett az év folyamán néhányszor részt vettünk plébániai missziókon is, ahol megszólítottuk az embereket, meghívtuk őket a programjainkra, utcai evangelizációkat szerveztünk, imaesteket, ahol a vezetőink hirdették az evangéliumot stb.

Egyetlen szépséghibája volt csak a dolognak, úgy éreztem, hogy arról tudok beszélni az emberekkel, miért kell egyházi adót fizetni, mi a jó a természetes családtervezésben, miért ne legyenek a nők papok stb., de nem tudok úgy beszélni, ahogy a vezetőink, fogalmam sincs, hogy mit kell elmondani, ha az evangéliumról kellene beszélnem; a másik, hogy nem értettem a Szentírást, pedig volt egy sorozat tanítás az Üdvösségtörténetről, az apostolokról, ahogy a Biblia ír róluk, de mégis.

Közben leveleztem Apukámékkal, március körül írták, hogy részt vettek valami Pál kurzuson, ahol evangelizálni tanultak, többek közt azt is, hogy mit kell elmondani az embereknek: a Kérügmát, Apa gyorsan le is írta nekem a „hat pontot”. Nagyon tetszett, attól kezdve éveken keresztül „végigimádkoztam” a pontokat az Isten szeretetétől a megváltáson át a közösségig, nagy hasznomra volt.
1997-ben meghirdettek egy Pál Titka kurzust, amit alapító atyánk, Pepe tartott, és minden ismert karizmatikus közösségből meghívtak két embert, hogy vegyen részt a teamben. A közösségem másodmagammal engem küldött el. Ma már tudom, hogy a Pál titka kurzus az Iskola evangelizációs víziójáról szól és mellesleg Pál apostol életéről, egy nagyon szép második lépcsős kurzus.

Elméletileg semmi keresni valóm nem volna rajta, hiszen ez volt az első kurzusom... de akkor még a beetetés időszaka volt; De! (gyakorlatilag) magával ragadt az Iskola, a módszertana, az Új gondolkodásmód, végre kezdett összeállni a Szentírás, miközben hallgattam a tanításokat és szívvel-lélekkel részt is vettem benne. Emlékszem ott nyertek, nyertetek meg maguknak, magatoknak, amikor az első este Pepe felállt és megkérdezte, ki akarja együtt megfutni Pál apostollal az előtte álló pályát... az elsők között álltam fel, és azóta is futok másodsorban az Iskolával, elsősorban Jézussal.

Nagyon sokat köszönhetek az Iskolának, azt, hogy tudom végre, mit kell elmondanom, hogy megismertem a Bibliát és mára már önállóan is tanulmányozni tudom, és azt is, hogy rajta keresztül Istenem megmutatta, hogy keresztényként csak radikálisan, elkötelezetten érdemes élni, így tulajdonképpen ez volt az engem ért evangelizáció utolsó lépése, így élek most Krisztusban és neki szolgálva, szolgálom az Iskolát és mindenkit, aki kapcsolatba kerül vele.

Jakab Kristóf, Budapest

  • charisz

Hozzászólások

Fülöp kurzus

Szia Kristóf, Judit vagyok, a múltkor találkoztunk, az Új Jeruzsálem közösség idei utolsó alkalmán. Nagyon ajánlották a Fülöp kurzust, hogy menjek el. De nem tudom, milyen az. Te voltál olyanon? mit lehet róla tudni, miről szól, hol lesz, stb. Vagy tudnál-e írni olyan honlapcímet, ahol olvashatok erről? köszi a segítséged, Judit