Vagrant

Miután befejeztük az Emmausz kurzust, elővettem néhány várakozó feladatot.

  • Attilával előre toltuk a NAS beállításait: hálózati csatlakozás módját, végül SFTP-lesz, ezt be is állítottam mindenkinél. Aztán a webes elérésére szánt szoftvert teszteltük le. Jó lesz, szépen be fogjuk állítani.
  • A hosztingoló cégnél újra rákérdeztem a Let's Encript-es támogatásra. Ülnek a babérjainkon.
  • OpenLP-t fordítottam, teszteltem, hibákat jelentettem be.
  • Drupal 8-t frissítettem.

És persze csináltam a napi rutin szervezési feladatokat, hírleveleket, stb.

Két-három hete kérdezte tőlem Thorday atya, hogy nem csinálnám-e meg neki a plébániai weboldalt egy pályázat keretében. Már nem először teszi fel a kérdést. Őszintén mondtam neki, hogy valaha fejlesztő voltam, de annak már 10 éves és nem követem a technológiát. Nem tudok naprakész dolgot csinálni, azért nem vállalom... Egy példa rá: anno megjelent a Drupal 8. Immár két oldal fut rajta. Az előző verziókhoz képeset teljesen új technológia áll mögötte, a Symphony. Minden megváltozott, pl. a frissítés rendkívül időigényes a régi LAMP módszerekkel. Miután már nagyon idegesített, nekiálltam megtanulni egy új módszert: sikerült a Vagrant-et összebütykölni. Elsőre nem volt gyorsabb, de másodikra már menni fog. Hát ilyen ez, amikor már nem ebben dolgozom, csak pislogok nagyokat.

(Zárójel: 2006-ban hagytam abba a fejlesztést. Jó orrom volt: akkor mondtam, hogy Symfony lenne az a PHP-s keretrendszer, amit meg akarok tanulni. Aztán nem így alakult.)

  • Jóbel