Boldogok vagytok kurzus Szegeden

Fotó: közkincs (CC0) Prerana Jangam, http://www.pdpics.com/photo/1830-eggs-expressions-happy-sad/

Figyelem, a szegedi Tágas Tér Fesztivál miatt tehát az előzetesen kiadott időpont (szept. 25–27.) helyett egy héttel korábban lesz a kurzus, vagyis szeptember 18–20-án.

A kurzusról

Ennek az új kurzusnak a témája bár nagyon alapvető, mégis annyira elkerüli a figyelmünket. Hogy Isten a boldogságra alkotott bennünket, ez valahogy nem áll hitünk középpontjában. Pedig valójában mindenki a boldogságot keresi az életben.

Talán húsvéti szenvedése miatt látjuk mi keresztények Jézust sokkal inkább szomorúnak, meg nem értettnek, elhagyottnak, boldogtalannak, mint életvidám és boldog galileai Mesternek.

A keresztény eszményképünk is inkább a szenvedésre épül, mint a boldogság elérésére. Pedig Isten azért alkotta az embert, hogy boldog legyen: boldog, amint Ő, Isten boldog. A boldogság pedig nem valami misztikus szellemi tökéletesség, hanem egyszerűen csak boldogság.

E kurzus a nyolc boldogságban rejlő jézusi tanítást dolgozza fel, hogy ráleljünk, mitől volt Jézus boldog ember. Az ő élettapasztalata és tanítása nem konvencionális. Különleges. Meglepő és ellentétes a bevett emberi boldogságkereséssel. Csak olyan sokféleképpen magyarázták, túlozták vagy üresítették ki, hogy már magunk sem értjük, miről szól. Ez a kurzus bevezet a boldogmondások eredeti értelmébe, hogy mi magunk is boldog Jézus-tanítványokká váljunk.

Egy történet

Egy igen vidám és nyugtalan fiatal lány belépett a zárdába. Egy idő után meglátogatta a pap, aki ajánlotta. Amikor először meglátta őt habitusban, egyből a lány szomorú arca tűnt fel neki, melyről eltűnt az állandó mosoly. Egyből meg is kérdezte tőle:
– Talán rosszul érzed magad? Mi a baj, beteg vagy? Hova tűnt az öröm szikrája, mellyel tápláltad a családodat és a környezetedet? Miért vagy ilyen komoly? Nem vagy boldog?
A házfőnök anya, aki éppen akkor ment el mellettük, közbeszólt:
– Ez a lány már apáca. Azért komoly, mert Krisztust követi…

A kurzus témái

  1. A kincsestérkép
  2. A térkép értelmezése
  3. Boldogmondások Lukácsnál
  4. Boldogmondások Máténál
  5. Üldöztetés Krisztus miatt

Boldogok vagytok, ti szegények, mert tiétek az Isten országa. Boldogok vagytok, akik most éheztek, mert kielégítenek benneteket. Boldogok vagytok, akik most sírtok, mert nevetni fogtok. Boldogok lesztek, amikor gyűlölnek titeket az emberek, amikor kirekesztenek és szidalmaznak, és kivetik neveteket mint gonoszat az Emberfiáért. Örüljetek azon a napon és vigadjatok, mert íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben! Hiszen atyáik éppen így cselekedtek a prófétákkal. De jaj nektek, gazdagok, mert megkaptátok vigasztalástokat! Jaj nektek, akik most jóllaktatok, mert éhezni fogtok! Jaj nektek, akik most nevettek, mert majd gyászoltok és sírtok! Jaj nektek, amikor mindenki magasztal titeket, mert atyáik éppen így cselekedtek a hamis prófétákkal!

Lk 6,20-26

Kurzusigazgató: 

Arm Katalin

Koordinátor: 

Harcsa Krisztina

Kezdés: 

2015. szeptember 18., péntek 18.00 –

Befejezés: 

2015. szeptember 20., vasárnap 18.00 –

Helyszín: 

Szeged-felsővárosi minorita plébánia, díszterem
6721 Szeged, Munkácsy u. 9.

Szállás: 

A kurzus bejárós. A távolról érkezőket családoknál szállásoljuk el (korlátozott számban).

Akinek szállás igénye van, kérjük, jelezze és jelentkezzen időben! Az utolsó napokban jelentkezők számára már nem tudunk szállást ígérni.

Hozzájárulás: 

A kurzust költsége 6000 Ft, amit a kurzus kezdetekor a helyszínen, a regisztrációnál kell fizetni. Ez magában foglalja a két vacsorát, a két reggelit, a szombati és vasárnapi ebédet, valamint a technikai költségeket.

Jelentkezés és kapcsolat: 

Jelentkezni a jelentkezési oldalon leírtaknak megfelelően lehet. Postai vagy e-mailes jelentkezés esetén a kitöltött jelentkezési lapot erre a címre várjuk:

Harcsa Krisztina
6724 Szeged, Zsitva sor 6/b
krisztina.harcsa-KUKAC-gmail.com

Kérjük, jelentkezz időben! Csak akkor jelentkezz, ha a kurzuson végig jelen tudsz maradni!

Kérjük, hogy telefonszámot, vagy e-mail címet mindenképpen adj meg, hogy visszajelzést tudjunk adni a kurzussal kapcsolatosan. Ha visszajelzés nem érkezik hozzád, érdeklődj a határidő utáni napokban! Ha jelentkeztél, de valami miatt mégsem tudsz részt venni, kérünk, időben jelezd!

További információ:

Harcsa Krisztina
krisztina.harcsa-KUKAC-gmail.com
+3620 341 3154

Jelentkezési határidő: 

2015. szeptember 11., péntek

Jelentkezési lap: 

Letölthető a honlapról.

Hozz magaddal: 

  • nyitott szívet,
  • Szentírást.

További információk: 

Gyülekező, regisztráció kezdete pénteken 17.30 órától, kezdés 18 órakor. Befejezés vasárnap 18 órakor.

Iktatószám/Azonosító: 

HU-15-15
CsatolmányMéret
PDF ikon Nyomtatható meghívó1.97 MB
  • Jóbel