június 2012

Fogalmazási verseny

Csütörtök és péntek:

Beszámoltam a tanácsnak a nem várt, de jó római fejleményekről. Repülőjegy még nincs, egyre drágábbak :(. Azon gondolkodtunk, hogy kérhetjük-e az európai igazgatóktól, hogy Magyarországon legyen a következő, hogy ne csak 2 magyar tudjon részt venni ezeket... Már 2009-ben is ezt kértük Pepétől, hogy nagyon jó, hogy ha nem csak Mexikóban vannak ilyen össznépi kurzusok, hanem Európában is, csak ne Nyugat-Európában, mert az még mindig elérhetetlen a magyaroknak. Inkább megszervezzük mi. Nektek mi a véleményetek, akik követitek a blogot?

Aztán jöttek a fogalmazásos feladatok: egy cikk a Megújulásba (karizmatikus hírlevél) és programok leadása. Csiszér Laci helyett :) megfogalmazni az egerszalóki műhely bevezetőjét.

Hőmérőzés

Az elmúlt napokban és a hétvégén sokat gyötrődtem Isten és magam előtt is azon, hogy mi a helyzet az iskola körül. Magamban lezártam a dolgot: az elmúlt idő egy jó kis hőmérő volt a magyar kat. Egyház új evangelizációs helyzetéről és nyitottságáról. A hőmérőzés eredménye: továbbra sem kell kopogtatnunk a zárt vagy hivatalos ajtókon. Felesleges. Azokon az ajtókon kell bemennünk, amelyek nyitva állnak. És tennünk kell, amit Isten ránk bízott, minél több eredménnyel.

  • Jóbel

Húzós

Ma igazi hét-kezdet volt: Kezdtem egy kis elpakolással, heti feladatok felmérésével. Aztán nekiláttam: beszámoló, hőmérő, egyházmegyei pasztorális központ: időpont egyeztetés egy találkozásról, aztán a elmaradt levelek vagy kérések. Délben jött H. Kriszti és felkészítettem a hétvégi kérügmatikus lelkigyakorlatra: a témájára és a dinamikára. Kitaláltuk, kirészleteztük. Ez lesz az első tanítása :). Miközben én az ország másik felében leszek. Egy utód. Aztán este pedig S. Attilával beszéltünk arról, hogyan lehet egy konkrét és érdeklődő közösségnek bemutatni az iskolában rejlő lehetőségeket. Neki most Pécsen van egy ilyen lehetősége. És ma reggel sikerült olcsó jegyet venni Rómába, Kati időben le is foglalta, szóval mehetünk Obóval. Közben kiderült, hogy hétfőn megyünk majd Szécsénybe, az is hogy Ancsi nem fogja koordinálni az Apolló kurzust, hogy pénteken Budapestre fogok menni, segíteni Katinak a festés utáni helyreállításban. M.

  • Jóbel

Ábrahám

Termékeny napjaim voltak: Hétfő után leálltam a pörgéssel, hogy egy feladatnak szenteljem magam, mégpedig a vízió és küldetés munkatársi képzésnek. Nem csak megírni kellett, hanem előbb bizonyos részeit kitalálni: analógia, bevezető téma, szintetizáló, személy, akiről elnevezhetnénk, panorámakép... Most éjszakára a vázlat többsége készen van. A képzés az Ábrahám nevet kapta. :) Ábrahámé volt ugyanis az első vízió az üdvtörténetben és olyan jól tudta továbbadni, hogy nem is szakadt meg Krisztusig. Szóval róla neveztem el. Készítettem hozzá egy egyszerű rajzot is. Analógia a Szent Péter bazilika építéséről, bevezető téma, téma a vízióról és utána jön a már elkészített 10 alapnyilatkozat az iskoláról. Nincs még teljesen kész, de már egész jó ahhoz, hogy vasárnap megcsináljuk Velencén a székesfehérvári csapatnak.

A szokásos teendők persze voltak: jelentkezők, levelek, rövid megbeszélések, de döntően ezzel foglalkoztam kedden, szerdán és csütörtökön.

  • Jóbel

Budapesten Iroda és raktár

Péntek: Reggel felpakoltam magam és a szüleimet (és a sok szerszámot, a nehéz hegesztőt) és felmentünk Budapestre az Irodába. Megnéztük a raktárt, volt három ötletünk, hogyan lehetne elkészíteni a polcot. Végül az YTONG téglák miatt a teljes lábas mellett döntöttünk. Lemértük a helyiséget, trapéz alakú :), 15cm a difi. Szóval édesapám most megtervezi. Kedden reggel megvesszük a vasat, a nővéremnél fogjuk csinálni Szigetszentmiklóson, mert ott lehet hegeszteni, megvesszük az OSB lapokat is és leszabjuk, autóval fogjuk majd behozni csütörtökön. E lett a döntés. Aztán édesapám, édesanyám segítségével nekiláttunk az irodában visszarendezni a bútorokat. Elvittem őket a nővéremhez, visszajöttem és csináltuk tovább a rendezést Katival. Kitaláltuk a végleges elrendezést és pakoltunk, ameddig erőnk volt. Én az informatikai eszközöket állítottam vissza. Most végre a FAX-t is bekapcsoltam a nyomtatón.

Ábrahám munkatársi képzés Velence

Szombaton Budapesten: Az Ábrahám képzés vázlatát fejeztem be. Készen lett :). Katival összeállítottunk a mappákat a mellékleteket Velencére. Összeszedtük a kellékeket, dinamikai eszközöket. Közben még ki is találtunk újat, jobbat :). Szóval kreatív nap volt. Laci gépét is telepítettem közben. És amikor már elfáradtam, akkor pakoltam ki az irodában.

Vasárnap reggel 7-kor indultunk Velencére. Misén voltunk közösen, majd elkezdtük a székesfehérvári csapatnak az Ábrahám képzést: vízió, küldetés és elköteleződés. Jó nap volt, nagyon megérte. Este 8 lett mire visszaértünk az irodába Budapestre. Most még kijavítottam a vázlatban, amiket közben felfedeztem és megyek aludni.

Szécsény

Hétfő: Ismét korán keltünk, hatkor már úton voltunk. Lacival és Katival mentünk Szécsénybe Gáborhoz és Johannához előkészíteni a Pál kurzus, aztán pedig meglátogattuk Márió atya is. Megnéztük a helyszínt, előkészítettük a missziót. Szóval, ha még nem voltál Pál kurzuson, gyere, jó lesz.

Kb. háromra értünk vissza Pestre. Elkészítettem a Pál kurzus időhálós időtervét. Katival még egyeztettünk, aztán este hatra kiértem édesapámhoz. Nekikezdtünk a raktár polc projektnek. Lezártuk a terveket. Kiszámolta, mi fér be, ezt rajzoltuk le és mértük ki este. Kiszámoltuk az anyagköltségét és este már boltba is voltunk, árakat nézni. Aztán meg neten kerestem még éjfélig árakat, aztán kidőltem.

  • Jóbel

Hegesztés

Kedd: Egész nap kinn voltam a nővéremnél Szigetszentmiklóson. Reggel 7-kor bár boltban voltam édesapámmal. Megvettük a vasakat (120m zártszelvény), felpakoltuk az autómra és elszállítottuk. Vágtuk, hegesztettünk egész nap a nővérem terszán. Én voltam a segédmunkás. Lótifuti, méricskélős, pakolgatós... Már elfelejtettem, hogy milyen, amikor a kezem között hegesztenek. Este 8-ra rohamtempóval el is készültünk. Összepakoltunk. Nővérem készített nekünk vacsorát. Laci pedig Katival kijött a mikrobusszal, felpakoltuk a tetejére és beszállítottuk az Budapestre, az irodába és lepakoltuk a tárolóban. Éjfél után lett mire befejeztük.

Attól, hogy evangelizátor vagyok, nem ijedek meg a kétkezi munkától.

Egy kis képes beszámoló:

  • Jóbel

Lenn a raktárban egész nap

Ma is korán kezdtünk. Édesapám beteg lett, úgyhogy próbáltunk sietni, hogy minél előbb hazamehessen. Fél nyolckor már lenn voltunk a raktárban. Irány a festékbolt és a gyógyszertár. Aztán festéssel kezdtem, aztán pedig fúrtuk fel a falra a szerkezetet. Délelőtt jött Szonja segíteni: ő is festegetett, míg mi raktuk össze, ami elkészült. Kati intézte nekünk a faanyagot, aztán Szonja után ő állt be, egész nap velünk volt. Délután a körfűrész volt a fő szerszám, egy cégtől kaptunk kiselejtezett faanyagot, ami nekünk még nagyon jól jött, azt vágtuk méretre, végül egy kiskocsin leszállítottuk a raktárba és összeraktuk a kétoldali polcot. Minden le lett festve, átitatott bennünket a nitro :). Este fél kilenckor hagytuk abba. Jól éreztük magunkat, de elfáradtunk rendesen. Nem sikerült befejezni, édesapám maradt holnapra is.

Holnap még a plakáttartó polcok vágása van hátra, a polc hiányzó részének a felerősítése és a villanykapcsoló és égő áthelyezése/helyreállítása.

1100 km

Csütörtök: Reggel 7-kor már a telepen voltam édesapámmal. Vágtuk a plakáttartó polcokat. Közben megérkezett segíteni Oroszi Feri is. Délre sikerült befejezni a polcok összeszerelését és a villany visszaszerelését. Az 1 órás vonatra feltettem édesapámat és hazautazott Szegedre és még aznap Kikindára, hogy orvoshoz jusson. Mi délután Ferivel összeszereltünk még egy könyvespolcot, átvittük a SALGÓ polcot, aztán pedig Benedek segítségével nekiestünk eszközöket pakolni, válogatni és átvinni a raktárba. Néha meglepődtem azon, amit találtam... Rájöttem, hogy mindenképpen szükség van egy raktárosra, aki átlátja a káoszt, a rengetek eszközt és rendben is tartja, hogy ne legyen pazarlás. Szóval, este ezen gondolkodtam, miközben Laci gépét bütyköltem. Bibi egyből ajánlkozott.

  • Jóbel

Elmúlt hetek történései

Az elmúlt hetekben sok minden történt az iroda háza táján.

Először a Misszió központ festése volt napirenden, és az ezekkel járó munkák. :)

2006-ban, amikor átadták a központot, minden szép, új és tiszta volt. De, azóta eltelt 6 év, és több ezer ember megfordult ezen a helyen, és bizony az amortizáció elkerülhetetlen. Szóval, rá fért egy festés erre a helyre. A négy iroda összefogva bonyolította a műveletet.

Mindez azzal kezdődött, hogy az irodákból mindent ki kellett cipelni, hogy a bútorokat össze lehessen tolni, stb, stb. Ez kb. 2 napot vett igénybe. Laci, ezt gyorsan megoldotta, egy kiskocsira feltette a szekrényét, úgy ahogy volt és kivitte. (Erdélyi erős, székely legény nem pakolászik hiába, megfogja, s viszi! ;) ) Mirci segített nekem kipakolni a szekrényekből, Zsolti és Ádám az izom munkát végezték. (Zsolti le is sérült, mert egyedül emelt meg egy szekrényt=>következmény=>5 nap otthon fekvés kemény padlón, lumbágó.)

Raktár

A festés utáni hét nem, nem a pihenésé volt. :)

Az új raktárba kellett egy polcrendszer, azt a projektet Gellért és az édesapja vitte. Először megtervezték, azután megvették a vas anyagot, és meg hegesztgették.  Lacival és Gellérttel kedd éjjel elhoztuk. Másnap kezdődött a festés projekt amit megnyertem, de szerencsére Szonja is segített.

A következő fázis az összerakás volt. Ez sem volt egyszerű :) Ebben Oroszi Ferkó is segített a fiúknak.
De, mivel nem tudtuk hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk!  Most már csak be kell pakolni, szépen, rendben! :)
Képek alább:

1. munkafázis Éjjeli hadművelet: szállítás Ketrec Hogy jön?

  • Arm Kati

Kánikula

A heti legnagyobb feladat: túlélni a kánikulát. Ebben a tetőtéri lakásban, amely egyben az irodám is :), nem volt könnyű feladat. Végül építettünk egy külső fóliát a tetőablakokra, amelyek kb. 2 fokot javítottak a helyzeten... Szóval nem sokat sikerült szolgálni ebben a kánikulában. Kedden volt Angéla Szegeden a karizmatikus találkozó ügyében. Szerdán G. Petivel találkoztam a egyházmegyei Pasztorális Helynökségen. Lehet mit keresni a hivatalos egyházban is, de csak hosszú távon. Pénteken Noé Bárkája team volt. Vasárnap Fülöp team...
  • Jóbel

Kreatív nap

Ma reggel a hírleveleknek álltam neki. Az előző hétről már volt alap, úgyhogy azt befejeztem, elkészítettem a HTML változatot és küldtem ki őket: munkatársaknak és fenntartóknak is. Délben elindultak, estére ki is mentek. Kissé meg voltam ezzel csúszva, mint általában mindennel. Ez a festés-raktárpolc-újrapakolás ügy fontos volt, de nagyon sokat kivett belőlem.

Hozzáláttam a felgyülemlett leveleknek, megkereséseknek. Ezzel sok idő elment.

Lesz Felvidéken szilveszterkor egy újabb Fülöp kurzus. Tök jó, hogy van a felvidéki csapatnak szolgálata! Ez ajándék.

Este pedig nekikezdtem a Pál kurzus misszió plakátjának. Ennyi idő lett mire normális állapotba került. Holnap reggel ránéznek a többiek, aztán majd elkészül a szórólap is.

  • Jóbel

Plakát

Reggel folytattam a plakátot. Jött néhány változtatási kérés Johannától, Katitól, Lacitól. Ezeket gyorsan feldolgozta, és nekiálltam a szórólapnak. Délre le kellett adni. Sikerült is. Ilyen lett.

Plakát Szórólap

Közben sikeresen megoldódott a siloe.ro ügye. VÉGRE!

Aztán felkerestem a webtárhely szolgáltatót és kifizettem az idei díjat.

  • Jóbel

Ábrahám vázlat befejezve

Tegnap reggel azzal kezdtem a napot, hogy elpakoltam magam körül, rendeztem, hogy miket is kell sürgősen megcsinálnom, mi várhat. Aztán hozzákezdtem a "Hogyan jön létre egy evangelizáló plébánia Magyarországon?" projektnek. Ez tulajdonképpen egy kutatás lesz, amit többen fogunk csinálni. Érdekel? Most a projektindítót fogalmaztam meg hozzá. Elég sokáig foglalatoskodtam vele. G. Petivel osztottam meg délután.

Utána a János mellékletekkel foglalkoztam egy picit.

Learchiváltam az velencei és a zalaegerszegi Ábrahám képzések hanganyagát.

Javítottam egy picit az Ábrahám képzés vázlatán, majd felraktam a Bandistákra a munkatársaknak.

Majd készültem a Katival és külön is az Apolló kurzusra. Egyelőre 6 jelentkező van, még két hét a határidő. Este a tanítói teamet készítettem fel: Katit, S. Andit és Attilát. Rajtam kívül mindenki új a csapatban, utódokat képzek :). Jó sokáig tartott, mire elrúgták a 11-eseket tegnap, addigra véget is ért a team.

Köszike

A Fülöp kurzusra való készülés volt a legfontosabb tegnap. Szervezésileg is kellett készülni, lelkileg is, a tanításomra is, pakolásilag is. Kaptam egy témát, amit már nagyon régen mondhattam, ennek nagyon örültem, lesz benne kreativitás.

Tegnap még Katival utánajártunk, hogy melyik iskolaközösség milyen kurzusra akar jönni a nyáron. Sokra nem jutottunk: táborok, sokat kell dolgozni, nincs idő és pénz. Aztán szerveztük a Pálra, amit éppen kell: eszközök, egyebek, hanganyag tanítóknak.

Aztán írtam ezt.

Azután pedig a Jocónak rajzoltam egy logót az Isten Országa kurzusoz. Nem biztos, hogy ez lesz a végleges, de kiindulópontnak jó.

Köszike
  • Jóbel