Nekilódultam

Tegnap hozzákezdtem a feladatoknak. Először is Tündivel egyeztettem a Pál titka kurzusról, résztvevőkről, új vázlatot szereztem be. 

És nekikezdtem a nagy problémának. Utólag már látom, hogy mekkora volt. Néhány hete Éva jelezte, hogy nem tud vázlatot írni, elfagy mentéskor. Gondoltam valami tartalmi hiba lesz, mondtam mit csináljon, de rá kellett jönnöm, hogy MINDEN vázlatunkra elfagy a LibreOffice 4.4. Ekkor láttam, hogy komoly a baj. Néhány hétig nem volt időm ezzel foglalkozni, bejelentettem a hibát, hátha megoldják. De nem, aztán felraktam a LO 5.0 bétát és láttam, hogy azzal is elfagy. Rájöttem, hogy ezt nekem kell megoldanom, aztán tegnap vettem elő.  Az világos volt, hogy nem a tartalom okozza a hibát, mert ha mindent kitörlök a dokumentumból, akkor is elfagy. Mi okozhatja még? Beágyazott állományok (képek), makrók, stílusok. A makrókkal kezdtem. Nem ezek okozzák. A beágyazott képek között volt minden: SVM, SVG, de mégsem ezek okozták (ezt végül kipucoltam, csak SVG van most benne, azok is megtisztítva), így maradtak a stílusok. LO 5.0-t vettem segítségül, ahol egy mozdulattal lehet stílusokat törölni: bekezdésstílusok? Nem. Karakterstílusok? Nem. Keretstílusok. Bingó! Itt jött az idegőrlő próbálkozás. Minden „nem jött be” próbálkozás azzal ért véget, hogy összeomlott a program mentés közben. Egyenként próbáltam a stílusokat. Eredménytelen. Vagyis több okozza. Először sikerült hétre redukálni, majd hosszas próbálkozás után kettőre. Itt éreztem először, hogy meglesz. A következő lépés: Mi a közös a két stílusban? Mindkettő leszármazott stílus, és itt már a forráskódban is túrva jöttem rá arra, hogy az a baj, hogy az „üres” háttérkép definíció a probléma. Addig-addig próbálkoztam, míg sikerült egy másik módon definiálni ugyanazt a kinézetet és elérni a sikeres mentést. Utána még kitisztítottam a képeket, frissítettem minden vázlatfájlt és örültem. Részemről ez bravúr volt. Nem tudtam, hogy ilyen problémát meg tudok oldani, de sikerült! Isten nem ad nehezebbet, mind, amit vele sikerül meglépni, és Isten ismer. Ha nem én lennék én, nem sikerült volna.

A mai keddi napom a résztvevői adatbázis fejlesztésével telt. Az év végi utolsó titkársági ülésen azt döntöttük, hogy meg kell csinálni, keressem fel a fejlesztőnket. Felkerestem még két hete a fejlesztőt, Miklóst, mára beszéltünk már találkát. Úgyhogy ma dokumentációt olvastam, tesztkörnyezet hoztam újra létre, teszteltem, próbálgattam és megbeszélésen voltam.

Két nehéz feladat. Hála Istennek, holnap jöhetnek az egyszerűbbek! A meleg persze kikészít... de már csak 1 nap és jön a lehűlés.

  • Jóbel