A hétről hétre tartott Új élet kurzus öröme

Nagy öröm van bennünk. A szegedi csapattal egy hete fejeztük be a 8 hetes hétről-hétre tartott Új élet Krisztusban kurzust Szőregen Nagy Robi atyánál. 35 résztvevő kezdte, 32 fejezte. Egy héttel a befejezés után pedig, tegnap este 20-an jöttek el az első közösségi alkalomra.

Van néhány tapasztalat, amit érdemes leszűrni:

  1. Van értelme a tervezett és felépített evangelizációnak. Szőregen 4 kurzus volt idén. Az első kettőre nem igazán jöttek a helyiek, de mi megismertük a helyet, és akikre lehet számítani. A harmadik a Pál kurzus volt, aminek a missziójára már rendesen megmozdultak a szőregiek. A misszióban már nagy erőkkel hirdettük ezt a kurzust, nagyon konkrétan meghívtuk rá őket és erre már jöttek a helyiek is. De annyian, hogy nem fértünk már el a plébánián, hanem át kellett vinni a templomba a kurzust! Kb. fele volt a résztevőknek helyi, másik fele szegedi.
  2. Sokkal nagyobb jelentősége van a plébánosnak, mint azt gondoltam. Itt most nem megengedte a plébános, hogy evangelizálgassunk egy kicsit, hanem ő vezette végig a missziót, mindent beletett, amije csak volt ebbe a 4 kurzusba és az utolsó kurzust ő maga vezette. Tudtam, hogy ez más lesz, de nem is gondoltam, hogy ennyire sok gyümölcs megmarad, ha a plébánia, a plébános vezeti a missziót. A maradandó gyümölcs a különbség. Most már láttam is, mennyire más, ha van egy pap a kurzuson, de csak gyóntató (vagy tanító) szerepben és milyen az ha plébánosként, misszióvezetőként, kurzusigazgatóként van jelen.
  3. A heti felbontott kurzus megéri. Fárasztó ugyan a szolgálóknak, de a résztvevőknek így a jobb és sokkal több a maradandó gyümölcs. Mi egy az egyben mindent megcsináltunk, ami benne van a kurzusban. Este 6-kot kezdtük, este 9-ig tartottuk általában. Az első alkalmakon még nem volt kiscsoport, az utolsókon már igen. Volt házi házi feladat is, minden napra egy kis elmélkedés. Azért csináltuk így, hogy egyúttal rászoktassuk őket a közösségebe járásra és nagyon jól tudtuk, hogy a kurzus után Robi atya vinni fogja a közit tovább ugyanazon a napon, ugyanabban az időben.
    Azt újra megtapasztaltuk, hogy a hétvégéssel szemben így csinálni a kurzust sokkal több időt és energiát emészt fel a team részéről, mivel minden alkalomra el kell menni, minden alkalommal be kell pakolni és ki kell pakolni, minden egyes alkalommal újra kell építeni a tanulóközösség légkörét... De így sokkal több a maradandó gyümölcs, és ez meggyőző, nagyon meggyőző számunkra.

Sokat tanultam ebben az évben. Áldott volt. Meg kell tanulnunk így dolgozni máshol is, mint ahogy itt tettük.

  • Jóbel