Videovágás, tipográfia

Hétfőn nekiálltam az Új élet kurzus videóinak. Volt némi próbálgatásom vasárnap, hogy milyen programmal induljak el (nagyon ígéretes a Lightworks, ha majd egyszer tényleg lesz), de végül a legegyszerűbbre szavaztam: OpenShot. Nem tud sok mindent, de amennyi most kell, azt tudja. A legbonyolultabb előadást 9 sávból raktam össze egy hangalávágással. Estére nagyjából végeztem is a vágás résszel. Azóta exportálok és tömörítek. A videóvágóból kiexportálom (1280×720, 16:9, 25 fps, progresszív; mp4 libx264 5Mb/s; ac3 44100 mintavétel, két csatorna 128 kb/s), ez néhány óra előadásonként, aztán Transmageddon-nal összetömörítem webM formátumra. Így kényelmesen ráfér majd egy DVD-ra az egész. Na ez még 5-6 óra előadásonként. Hétfő óta nem kapcsoltam még ki a gépet :), megy folyamatosan.

OpenShot

Közben a testvérek töltik a hanganyagot. A box.com alól kifogyott a havi forgalmazási mennyiségem, úgyhogy feltöltöttem a dropbox-ra. Most onnan töltögetik. Ez a művelet is eltartott egész hétfőn, mert a háttérben, nem volt vele gond, csak ilyenkor kicsit az itthoni sávszélességem.

Kedden a napomat az vidította fel, hogy felkerestek, hogy csináljunk Árpád-házi Szent Erzsébetről egy kurzust. Mókás az ötlet, de Tündivel beszéltünk és egész megvalósíthatónak tűnik, sőt :). Feltettem a honlapra a pécsi csapat Fülöp kurzusát, egy újabb kreatív reklámcsíkot készítettem. Remélem nem unalmasak. Ezt most technikailag is élveztem.

Volt még néhány apróbb ügy, megkeresések, de lényegében a pannonhalmai BandÁsz napok egyik műhelyére készültem. Ez a műhely technikai jellegű lesz, a szórólapok technikai kivitelezéséről fog szólni. Eszközöket fogok oktatni: LibreOffice-t, Inkscape-et és Scribust. És egy kis elméleti alapot: tipográfiát. Hát, ide jutottunk, egy teljes idejű evangelizációs szolgáló oktat tipográfiát a munkatársainak :). Ma befejeztem a műhely anyagát, előadást, feladatokat, gyakorlatot. Mókás lesz. Ez lesz az egyik feladat, amit meg kell valósítani (most rajzoltam egy 20 perc alatt Inkscape-pel, egyszerű SVG 10 kb).

Műhely feladvány

És hát készülök a másikra, az egyszerűbb lesz.

Köszönöm Jézus, hogy megtanítottál nem félni az ismeretlen dolgoktól, amiket még nem csináltam. Halászok vagyunk, ismeretlen utakon járunk.

  • Jóbel